Pembajakan Perisian Amerika Disahkan Di Antigua

antigua

Organisasi Perdagangan Dunia (WTO) mengeluarkan resolusi yang tidak biasa – Antigua negara Caribbean mendapat hak atas pelanggaran hak cipta untuk filem, muzik dan perisian yang dibuat di AS. Terdapat satu batasan – jumlah kos pengeluaran cetak rompak tidak boleh melebihi $ 21 juta dalam setahun. Keputusan WTO dibuat untuk menyelesaikan kontroversi antara negara berkenaan perjudian dalam talian.

WTO memutuskan bahawa laman perjudian Antigua disekat secara haram oleh Washington. Perjudian dalam talian dilarang 918Kiss2 Malaysia di Amerika Syarikat; pihak berkuasa melarang warganegara sendiri untuk mengunjungi laman web asing yang berorientasi sedemikian dan menyekat laman Antigua.

Kerosakan yang disebabkan Antigua dan Barbuda dinilai pada $ 3,44 bilion. Angka ini menjadikan “konsesi” WTO tidak penting kerana Antigua berjuang untuk industri perjudiannya.

Amerika Syarikat menegaskan bahawa Antigua menyebabkan ekonomi mereka mengalami kerosakan sebanyak $ 500 ribu.

Namun resolusi WTO adalah unik, kerana memberikan bentuk pampasan yang sangat luar biasa: pemberian hak hak kepada sebuah negara, Antigua dalam hal ini, kerana pelanggaran undang-undang harta intelek yang lain – Amerika Syarikat. Antigua dapat menghasilkan salinan cetak rompak muzik, filem dan perisian Amerika.

Walaupun Antigua lebih terkenal dengan pantai dan tarikan pelancongannya, puluhan kasino dalam talian mempunyai kepentingan besar bagi ekonomi pulau ini.

Hujah ini nampaknya cukup politik kerana terdapat banyak negara lain di dunia yang menyalin harta intelek syarikat dan individu AS tanpa membayar yuran lesen sama sekali, walaupun ada undang-undang yang bertujuan untuk mengawal ini – ini adalah hampir semua negara bekas Soviet dan masalahnya ialah sistem negara yang seharusnya mengawal pematuhan terhadap undang-undang tidak cukup untuk melakukan ini dengan berkesan. Sebab lain adalah mentaliti penduduk yang masih tidak mempunyai hak harta intelek dalam falsafah mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *